Neprespane mamice, ta zapis je za vas! :: MiniMe

Neispavane mame, ovo je za vas!

Kako spavate? Vjerojatno je jedno od najčešćih pitanja za mlade roditelje. Pritom se većina vjerojatno osjeća pomalo nelagodno.

Prva godina s novorođenčetom raznoliko je, emocionalno i najljepše razdoblje, ali u isto vrijeme vrlo naporno. Mladu mamu nikako ne podržavamo raznoraznim pitanjima i savjetima o bebinom snu, već joj uzrokujemo još veću brigu i nelagodu. U današnjem društvu koje je sve sklonije dokazivanju, uspoređivanju, težnji ka savršenstvu i postizanju nerealnih očekivanja, neprospavana noć bebe svakako je jedno od njih. Kako to da Vaša beba ne spava cijelu noć? Zašto ne spava barem 6 sati zaredom? Još uvijek se ne može smiriti i zaspati sama? Nešto činite krivo.

Dozvolite nam da Vam kažemo da ne činite ništa pogrešno. Sasvim je normalno i prirodno da se novorođenčad i dojenčad bude tijekom noći jer vas još uvijek trebaju. Pogrešno je uvjerenje da ih razmazujete ako ih ne pustite da sami zaspe ili, još gore, zaspati u suzama i očaju. Vjerujte sebi, svojim osjećajima i nemojte se slijepo oslanjati na teorije u knjigama, na tablice i dobronamjerne savjete drugih. Znajte da su djeca različita, jedinstvena su, zato je važno da se ne opterećujete drugima i općim pravilima.

Budite svjesni da niste jedina čije dijete nije imao koju nemirnu noć. Također niste jedina koja uspavljuje dijete dok ne zaspi. Iluzorno je misliti da druge mame imaju sve pod kontrolom i da kod njih je sve potpuno.

Dobro Vam ide, u rukama držite svoje prekrasno dijete koje treba Vas i Vašu ljubav, pružajte mu svu ljubav bez grižnje savjesti i rezerve. Stoga Vam iskreno i od srca kažemo – najbolja ste mama svojoj bebi, bez obzira da li dojite ili koristite adaptirano mlijeko, da li uvodite hranu prema BLW metodi ili ga hranite kašicama, da li spava s Vama u krevetu ili u svojoj sobi (u svakom slučaju, obvezno morate osigurati sigurno okruženje za spavanje), da li koristi dudu ili ne. Najbolja ste mama, bez obzira da li imate strogu večernju rutinu ili pak pratite bioritam Vašeg djeteta, da li se pridržavate Montessorijevog odgoja ili pak radite prema osjećaju. Najbolja ste mama, bez obzira da li Vaša beba spava cijelu noć ili Vas još uvijek budi. Važno je prepoznati potrebe Vašeg djeteta i pružiti mu najbolje što možete. Nemojte se ustručavati potražiti pomoć - obratite se iskusnoj prijateljici, svojoj majci i, za teže dileme, pedijatru.

Naime, prva je godina iscrpljujuća jer dijete u potpunosti ovisi o vama. Potrebna mu je Vaša stopostotna pažnja i stoga je normalno da se ponekad osjećate iscrpljenom, na rubu, kao da nećete moći izdržati nije jedan dan više. Zapamtite - sve prolazi i često su ta teška razdoblja samo privremena. Međutim, ako je Vaš umor već kroničan, toliko ste neispavani da je teško normalno funkcionirati tijekom dana i samo čekate trenutak kada beba odlazi na spavanje, a tijekom noćnih buđenja mentalno ste na rubu … tada morate nešto poduzeti. Pazite na sebe; priuštite si sat vremena za sebe i učinite nešto što će Vam napuniti baterije. Ako je potrebno, potražite stručnu pomoć. Navike spavanja svoje bebe ne možete promijeniti od danas do sutra, pa će dobar san doći kad Vaš mališan biti na to spreman. Naime, to ne znači da ne možete pomoći njemu i sebi kako biste se rjeđe budili noću i spavali više sati zaredom. Razumljivo je ako želite nešto poduzeti i isprobati nove načine za bolji san. Naime, sve je u redu ako Vam to ne smeta i ne tražite rješenja. Sve je u redu dok bebe spavaju u sigurnom okruženju, zdrave su i voljene i ne zaspe u suzama i očaju.

Povjerit ćemo Vam provjerene i sigurne savjete o tome kako poboljšati san Vaše bebe. Pročitajte i ne uzimajte sve zdravo za gotovo. Od dolje navedenih, uvažavajte savjete koji Vam najbolje odgovaraju. Vjerujemo da Vam nešto od predstavljenog može pomoći za bolji san:

1. Siguran i udoban san

Bez obzira koliko ste umorni i koliko želite spavati, pobrinite se da je sigurnost Vašeg djeteta na prvom mjestu. U svakom slučaju morate osigurati siguran san – bilo da je u Vašem krevetu, u kolijevci ili u svojoj sobi. Ležište mora biti tvrdo i ravno, a bebe bi morale spavati bez jastuka. Pokrijte ih do ramena i pripazite da im ne pokrijete glavu. Osigurajte prikladnu temperaturu zraka, položite ih na bok, itd. Savjetujemo Vam da potražite dodatne informacije o ovoj temi.

Osim toga, prije spavanja uvijek pripazite da beba ima čistu pelenu, da je sita, da ima udobnu odjeću kako joj ne bi bilo prevruće ili hladno - bez ovih osnova sve ostalo neće uspjeti.

2.Večernja rutina

Svakako smo više puta čuli o moći noćne rutine. Je li zaista tako? Je! Bebe se uz rutinu osjećaju sigurno, znaju što slijedi i stoga ih je lakše pripremiti za slijed događaja. Međutim, ne postoji zlatno pravilo o pravilnoj večernjoj rutini, kada i što točno učiniti. Odaberite rutinu koja odgovara Vašoj bebi i Vašoj obiteljskoj dinamici. Ipak, svakako Vam savjetujemo da izbjegavate određene stvari. Navečer, bebe i mališani ne bi smjeli biti pred televizijskim ekranima jer ih njihova svjetlost dokazano stimulira i teže se smiruju. Neka večera bude lagana, izbjegavajte šećer jer djeluje stimulativno. Posljednji sat prije spavanja neka bude miran, svjetlost lagana, a glazba umirujuća. Najčešće su sljedeći elementi dio večernje rutine: večera, kupanje, pidžama, vreća za spavanje, čitanje bajke, uspavanka, lagana glazba i tamna soba. Beba/mališan sve će te elemente prepoznati i povezati s noćnim snom, lakše će se smiriti i zaspati. Kod većine djece, večernja rutina blagotvorno utječe na bolji i dulji san, stoga je vrijedno pokušati. Međutim, ponavljamo – svako je dijete jedinstveno (kao i odrasli), nekima rutina vrlo odgovara i pritom se odlično osjećaju, dok drugima rutina ništa ne znači ili ih čak ograničava. Stoga promatrajte svoje dijete i prilagodite mu se. No, ipak pokušajte s večernjom rutinom barem tjedan dana prije nego što odustanete i odlučite da to nije za vas.

3. Četvrto tromjesečje

Mnogi stručnjaci tvrde da su prva tri mjeseca zapravo četvrto tromjesečje trudnoće. Idealno bi bilo kada bi bebe mogle ostati u maminoj maternici još tri mjeseca. No, iz očitih razloga to nije moguće. Prva tri mjeseca, bebe se tek navikavaju na život izvan maternice. Pa dajmo im to vrijeme, nemojmo tražiti previše od njih i od sebe. Nakon mirnog okruženja maternice, odjednom primaju stotine najrazličnijih podražaja. Krevet je odjednom prevelik i previše miran u usporedbi s tijesnom maternicom koja se miče. Tišina nije poznata jer je beba u maternici neprestano slušala otkucaje Vašeg srca. Nakon rođenja, beba prvi put osjeća glad, hladnoću itd. Kako bi beba lakše i dulje spavala, možemo joj dočarati slične uvjete kao u maternici. Ponajviše pomaže bijeli šum – riječ je o sličnom zvuku unutar maternice koji je bebama vrlo poznat i vrlo brzo ih smiruje i uspavljuje. U maternici su bili skučeni i gotovo uvijek u pokretu, stoga im je puno lakše smiriti se i zaspati u krilu, improviziranim gnijezdima ili malim kolijevkama, gdje oko sebe nemaju previše praznog prostora. Također ih uspavljuju nježne vibracije i lagano ljuljanje - u naručju, u kolicima, u autu tijekom vožnje itd. Međutim, budite oprezni, bebu nikada nemojte jako tresti, jer to može biti vrlo opasno. Isprobajte i dudu jer sisanje jako umiruje i uspavljuje bebe. Ako ne želite da beba postane ovisna o dudi, savjetujemo Vam da je koristite samo prilikom spavanja, a zatim je postepeno skidajte, kada beba malo naraste. Nemojte pokušati utišati dudom svako plakanje, jer je plakanje djetetova komunikacija s vama, a u ovom slučaju duda djeluje kao ušutkivanje bebe.

4. Po danu se noć poznaje

To itekako vrijedi za bebe i općenito za djecu. Sve što činimo tijekom dana utjecat će i na kakvoću noćnog sna. Prvo je pravilo da barem jednom dnevno vodite bebu u šetnju. Bez obzira na vremenske uvjete, vjerujte da će već pola sata svježeg zraka pomoći da se bolje osjećate. Iznad svega, iskoristite svaki sunčani dan i priuštite sebi i svojoj bebi sunčeve zrake. Tijekom dana budite što aktivniji s bebom i nemojte propustiti dnevne odmore. Mnogi roditelji vjeruju da će dijete noću dulje spavati ako danju manje spava ili kasnije legne. Događa se upravo suprotno. Uspavati preumorno dijete teško je i traje puno duže, zbog umora je san lošiji, što znači više buđenja noću. Međutim, nemojte dopustiti da beba previše spava tijekom dana. Naravno, nije potrebno uvažavati raspored do minute, ali ako zdravo dijete spava puno više nego inače, preporučuje se da ga nježno probudite.

5. Razlikovati dan i noć

Nakon mjesec dana, bebu možete početi postepeno učiti razlikovati dan i noć. To bebi pomaže da polako percipira da noću spavamo dulje i čvrsto, a danju smo aktivni i drijemanja su kraća. Za dnevne odmore stoga nisu primjereni zatamnjeni i tihi prostori. Preko dana neka beba spava u dnevnoj sobi, na svjetlu, u kolicima itd. Noćno spavanje neka bude uvijek u istom prostoru, prema ustaljenoj noćnoj rutini. Kada se beba budi tijekom noći, pokušavamo je ponovno uspavati, šapućemo, ne palimo jaka svjetla, ne počinjemo razgovarati ili se igrati s njom i ne odlazimo u drugu sobu ispred televizije.

6. Primjereno okruženje za spavanje

Ako ste odlučili da će Vaša beba većinu vremena ili potpuno spavati u svojoj kolijevci, preporučujemo da joj obratite određenu pažnju, jer to također može utjecati na kakvoću sna. Naš je izbor dječji krevetić 4moms MamaRoo sleep koji ima sva svojstva za siguran i dulji san. Ima čvrsto i ravno ležište, oponaša prirodne kretnje roditelja (5 jedinstvenih kretnji), reproducira bijeli šum i uključuje mnoge druge značajke koje bebi pomažu da dulje i bolje spava. Više o krevetiću 4moms MamaRoo sleep možete pročitati ovdje.

Predstavili smo Vam nekoliko savjeta koji mnogim roditeljima provjereno pomažu u boljem spavanju beba. Kao što smo već spomenuli, to nisu zlatna pravila. Primijenite način koji će za Vas djelovati, pri čemu se morate dobro osjećati. Slušajte sebe i svoju bebu, vjerujte u sebe i znajte da Vam odlično ide, bez obzira što pokušali i što će djelovati ili ne.

© MiniMe. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci

In addition to mandatory cookies, we also use analytical and advertising cookies, as well as social network cookies on the MiniMe website.

If you agree with this, please click on the I ACCEPT button. For a detailed description and in order to set the use of individual cookies, click on the COOKIE SETTINGS link.

×
Upravljanje kolačićima na web stranici MiniMe
Obavezni kolačići

su kolačići koji su neophodni za pravilno funkcioniranje web stranice i bez njih prijenos poruka u komunikacijskoj mreži ne bi bio moguć. Ovi su kolačići također potrebni kako bi vam u tvrtki mogli ponuditi usluge dostupne na našoj web stranici. Omogućuju vam prijavu na korisnički profil, odabir jezika, pristajanje na uvjete i identificiranje korisničke sesije. Nismo obvezni dobiti suglasnost za njihovu upotrebu.

Analitički kolačići

Ovi kolačići pomažu nam da shvatimo kako naši posjetitelji koriste našu web stranicu. Uz njihovu pomoć poboljšavamo korisničko iskustvo i identificiramo korisničke zahtjeve i trendove.Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići za oglašavanje

Dodaci i alati trećih strana koji se koriste kao kolačići omogućuju rad funkcionalnosti, pomažu u analizi učestalosti posjeta i načinu korištenja web stranica. Ako se pojedinac ne složi s njihovim korištenjem, kolačići se neće instalirati, ali može se dogoditi da neke zanimljive značajke pojedinog web mjesta neće biti dostupne. Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići društvenih mreža

Omogućuju pružanje sadržaja za objavljivanje na društvenim mrežama i bilježenje vaših odluka kako bi mogli pružiti osobnije i poboljšano korisničko iskustvo.Ove kolačiće koristimo samo ako ste prijavljeni na Twitter, Facebook ili Google korisnički račun prilikom korištenja web stranice.

1. General information about cookies 1.1. What are cookies?

Cookies are small text files that most modern websites store on the devices of their visitors, i.e. people who access certain websites on the Internet with their devices. The storing of cookies is under the complete control of the user, since users can easily configure their browser to restrict or disable the storage of cookies.

While visiting the website and its subpages and performing operations on the website, your computer, phone or tablet, automatically or after gaining your explicit consent, stores certain cookies through which various data can be recorded.

1.2. How do they work and why we use them?

Each visitor or shopper is assigned a cookie in order to identify him and ensure traceability at the beginning of each use of the online store. The servers provided to the company by the subcontractor automatically collect data on how visitors, shop owners or shoppers use the online store and store this data in the form of an activity log.

The servers store information about the use of the online store, statistics and IP numbers. Data on the use of the online store by shoppers can be used by the company for compiling anonymous statistics that help us improve the user experience as well as market products and / or services through an online store.

Indirectly and upon obtaining consent, the online store may also store external service cookies on the visitor's or shopper's device (e.g. Google Analytics) which are used to collect data on website visits. Regarding external services, the rules and general conditions on the processing of personal data, which are available at the links below, apply.

2. Permission to use cookies

If the settings of the browser with which you visit the website are such, that they accept all cookies, it means that you agree to their use. In case you do not want to use cookies on this website or you want to remove them, you may follow the procedure below. Removing or blocking cookies may result in suboptimal performance of this website.

3. Mandatory and optional cookies and your consent 3.1. We are not required to gain your consent for the use of mandatory cookies:

Mandatory cookies are cookies, that are essential for the proper functioning of the website, whereby the transmission of information in the communication network would not be possible without them. These cookies are also necessary in order for us to offer you the services, which are available on our website. They enable login into the user profile, language selection, agreeing to the terms and conditions and user session identification.

3.2. Cookies that are not necessary for the normal operation of the website, and for which we are obliged to obtain your consent (optional cookies):

Analytical cookies

These cookies help us understand how our visitors use our website. They help us improve the user experience and identify user requirements and trends. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Advertising cookies

Third-party plug-ins and tools used as cookies enable various functionalities to work, help us analyse the frequency of visits and how the website is used. If an individual does not agree to the use of these cookies, they will not be installed, while it may however happen, that some interesting features of the website will not be available. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Social network cookies

These cookies make it possible for us to provide content for posts on social media and record your actions so that we may provide a more personal and enhanced user experience. We use these cookies only if you are logged into a Twitter, Facebook or Google user account when using the website.

4. How to manage cookies?

You can manage cookies by clicking on the "Cookie settings" link in the footer of the website.

You can also control and change cookie settings in your own web browser.

In case you want to delete cookies from your device, we advise you to follow the described procedures, by doing so, you will most likely limit the functionality of not only our website but also most other websites, as the majority of modern websites use cookies.