Nemate artikala u svojoj košarici.

 

SENZORNI ZID ZA IGRU: Zabava i razvoj vještina bez briga

Da li vaše dijete uvijek dodiruje stvari, hvata ih, štipka i baca? Bojite li se da će se vaše dijete ozlijediti, nervozno čekate da se nešto slomi, nestane ili se rasprši po podu? Zabrinutost i nervoza ne bi trebali predstavljati prepreku u razvoju vašeg djeteta.

Djetetova želja za spoznajom je nevidljiva pokretačka snaga koja potiče njegov intelektualni razvoj, čineći ga bistrijim, pametnijim i kreativnijim. Naravno, imati novorođenče je izazov. No kako dijete raste, počinje puzati, hodati i istraživati, na horizontu se uvijek pojavljuju nove brige.


Beskrajna radost i stalna briga: hvatanje, puzanje, penjanje i hodanje

Svaka ključna točka u razvoju pokreta otvara nove mogućnosti za mentalni napredak djece. Kada dijete prvi put počne hvatati predmete, čini prvi korak ka otkrivanju stvari koje nisu njegove vlastite ruke - pomiče ih prema vlastitoj volji i promatra što se s njima događa. Jedan je objekt tvrd, a drugi mekan. Što se dogodi ako ga ispustim, što ako ga protresem? Dosadni i nezanimljivi predmeti sada su postali nove igračke vašeg djeteta. Čak i ako s vremena na vrijeme završe u djetetovom nosu, prilikom igranja u ležećem položaju.

Uskoro se vaše dijete više ne bori s gravitacijom. Važna prekretnica je djetetova mogućnost da slobodno koristi obje ruke, premješta predmete iz ruke u ruku ili čak drži dva predmeta istovremeno. U tom razdoblju započinje razvoj prostorne orijentacije. Dijete otkriva kako predmeti izgledaju drugačije ako se okreću u različitim smjerovima, neki se mogu slagati, a neki će se otkotrljati ako ih ispusti. Međutim, upoznavanje predmeta ponekad može biti neugodno iskustvo. Iako uvijek nastojimo odabrati prikladne igračke i osigurati sigurno okruženje, djeca se ponekad udare bezopasnom drvenom kockom ili si uštinu prst.

Puzanje i penjanje će djetetu omogućiti istraživanje novih područja i veću slobodu kretanja. U tom trenutku stvara se  ideja o dubini i visini i počinje se razvijati osjećaj opasnosti. Naravno, puzanje i penjanje roditeljima donose čitav niz novih briga. Strah da će dijete pasti sa kinderbeta, a da ne spominjemo novu opasnost koju predstavljaju stepenice. Prema istraživanjima, dobra vijest za roditelje je da 6-8 tjedana nakon početka puzanja i prvih uspona, većina djece se kreće okolo s krajnjim oprezom i izbjegava dublja područja.

Sposobnost premještanja također je prekretnica u društvenom razvoju. Dijete sada može odnijeti svoju omiljenu igru bilo gdje i uključiti bilo koga u igru. Međutim, kada dijete ustane i počne hodati, započinje novo doba. Više mu ne trebaju ruke za kretanje pa slobodno može prenositi više predmeta s jednog mjesta na drugo, a da i ne spominjemo kako ima bolji pregled cijelog prostora i samim time poseže za višim predmetima. Tada nije dovoljno da ga roditelji odmaknu od opasnih predmeta, jer ih dijete uvijek može pronaći. Djeca postaju mali istraživači, neprestano dodiruju stvari, preuređuju stan umjesto vas, posrću, padaju, udaraju glavom i ponovno ustaju.


Razmislite prije nego napravite bilo kakvu štetu sebi ili u svom stanu

Glavni izazov roditelja je naučiti reći ne svom djetetu, postaviti pravila i dosljedno ih se pridržavati. Međutim, zabrana nije univerzalno rješenje - dijete će uvijek naći nešto novo što će „otkriti“, a što više nešto zabranjujemo, to će ga više privlačiti. Preporučuje se da vašoj djeci ponudite stalnu aktivnost i istraživanje. Zid za igru ili senzorna ploča mogu biti vrlo učinkoviti, jer nude mnogo mogućnosti, drže djecu usredotočenom i zaigranom,  pomažući im u razvoju.

Sve stvari s kojima se djetetove ruke mogu zabavljati, bilo da je u pitanju zvono, prekidač ili čak kvaka na vratima ili patentni zatvarač, mogu se postaviti na senzornu ploču za igru. Uz malo "uradi sam" kreativnosti, možete to napraviti kod kuće, od predmeta koje već imate. Ako želite biti malo svjesniji, možete odabrati i aktivnosti prema Montessori principima, poput igara koje razvijaju taktilnu, motoričku, koordinacijsku ili prostornu orijentaciju.

Iako je zasigurno cjenovno prihvatljiv, senzorni zid kućne izrade zahtijeva puno rada, vremena i truda, posebno ako želite da bude siguran, zanimljiv i skladnog izgleda. Trebat će vam alati i odgovarajući uređaji da biste objekte držali na mjestu. Završna daska također mora biti montirana na zid tako da se dijete ne može spustiti i ozlijediti. A kako dijete raste, ploču je potrebno ukloniti i podići više, što može oštetiti zidove.


Želite li siguran i atraktivan senzorni zid bez potrebe za "uradi sam" tehnikama?

Oni koji ne vole izrađivati stvari kod kuće, ili nemaju dovoljno vremena, energije ili odgovarajućih alata, neće imati senzornu ploču. No pričekajmo trenutak i razmislimo - postoji li neko drugo rješenje, možda rješenje kojim možete riješiti problem postavljanja zida?

Oribel-ove didaktičke zidne igračke Vertiplay se mogu postaviti na zid, vrata ormara i na većinu ostalih okomitih površina s uklonjivom naljepnicom. Na taj način, ove interaktivne igračke možete prilagoditi trenutačnoj visini vašeg djeteta. Budući da su izrađene od drveta i obojene prekrasnim umirujućim bojama, odlična su dekoracija bilo kojem stilu interijera.

Didaktičke zidne igračke Vertiplay mogu se lako ukloniti sa zida ili s drvene površine, a da pri tome ne ostavljaju oštećenja. Igračke možete promijeniti u bilo kojem trenutku i preuređivati ih. Postoji mnogo različitih Vertiplay interaktivnih igračaka koje možete odabrati i tako stvoriti personaliziranu kombinaciju. Za puzeću dojenčad i za djecu od 3-4 godine starosti. Možete sastaviti zid koji će ih držati zauzetima dok istovremeno razvijaju vještine kao što su:

• fine motoričke sposobnosti;

• brze motoričke sposobnosti;

• vizualne motoričke sposobnosti;

• koordinacija oka i ruke;

• prepoznavanje odnosa uzroka i posljedica;

• prepoznavanje oblika i uzoraka;

• koncepti matematike i znanosti;

• glazbena svijest;

• mašta i kreativnost;

• svijest o bojama;

• kreativno učenje;

• rješavanje problema.

Pogledajte ovaj video, saznajte više o Vertiplay didaktičkim interaktivnim igračkama i izradite svoj vlastiti zid za igru!

Instagram

5€ Popusta

Naročite se na naše novičke in poleg uporabnih nasvetov in eksluzivnih ponudb prejmite tudi kupon za 5€ popusta ob prvem naročilu. Prijavi se in prihrani.

Kupon je unovčljiv ob nakupu nad 50€.

Da bo naš odnos zakonit in zgrajen na zaupanju vas prosimo, da nam dovolite spodnje možnosti obdelave podatkov. Obvestila o ugodnostih in nagradnih igrah Posredovanje vašega e-naslova Facebooku in Googlu Označi vse