Nemate artikala u svojoj košarici.

7 savjeta za sigurno i jednostavno kupanje vašeg djeteta

Prvo pravo kupanje novorođenčeta nastupa otprilike 14 dana nakon rođenja djeteta, odnosno kada otpadne pupčana vrpce te pupčana rana potpuno zaraste. Većina majki součava se s raznim sumnjama kada prvi put kupaju novorođenče. Ali majke, bez puno brige, prvo kupanje bebe uvijek odradi patronažna sestra koja će vam sve lijepo pokazati i objasniti tako da nema potrebe da se opterećujete, to je vrlo lijep trenutak za bebu i majku, odnosno roditelje.

U ovom članku vam nećemo opisivati kako okupati bebu jer vjerujemo da postoji puno napisanog i objašnjenog na tu temu, osim toga, to će vam najjednostavnije i najrazumljivije pojasniti vaša patronažna sestra. Kupanje djeteta je uistinu poseban ritual koji će vam odmah prirasti srcu. Vjerujemo da ćete već nakon prvog kupanja postati prave profesionalke i usvojiti sve taktike u ovoj vještini.

U nastavku smo za vas odabrali 7 zlatnih savjeta i pravila na koja ne smijete zaboraviti kada kupate vaše dijete, a koje možda još niste otkrili:

Sigurnost je na prvom mjestu
Ne ostavljajte dijete ni na trenutak samo, čak i kada bude veće i bude moglo samostalno sjediti. Umjesto toga si stvari koje su vam potrebne za kupanje, pripremite unaprijed i na dohvat ruke.

Temperatura vode i sobe
Temperatura vode neka bude oko 37 stupnjeva, međutim soba neka bude ugrijana na 24 stupnja. Kadicu napunimo s tek nekoliko centimetara vode, tako da počnemo s hladnom a završimo s toplom. Temperaturu vode radije izmjerimo s termometrom, jer metoda mjerenja s laktom, dok smo još bez iskustva, nije pouzdana. Kadica AquaScale ima već ugrađen termometar za vodu i na zaslonu vam neprestano prikazuje točnu temperaturu vode, što je vrlo praktično i sigurno.

Bebu nikad ne stavljajte u kadicu dok voda teče
Kadicu napunimo s vodom, izmjerimo temperaturu i tek nakon toga bebu sigurno položimo unutra. Na dno kadice postavite podlogu protiv klizanja ili kupite kadicu s već postavljenom podlogom, kao što je na primjer na kadici AquaScale.

Pažljivo s blagim šamponima i pjenušavim kupkama
Sve to isušuje bebinu kožu i može izazvati osip, stoga ih koristite u umjerenim količinama. Obavezno koristite prirodne preparate, primjerene za osjetljivu kožu bebe.

Kupanje djeteta u prvoj godini ne smije biti dulje od 10-12 minuta
Koža djeteta je pet puta tanja od vaše i zbog toga je puno osjetljivija. Kasnije je važno da uzmete u obzir kako se dijete osjeća te ga izvadite iz vode kada zapazite da mu više ne odgovara ili mu nije ugodno.

Kupanje radije obavite navečer pred spavanje
Većinu djece kupanje umori, zbog toga je preporučljivo da ga kupate navečer jer će poslije lakše zaspati i dulje spavati. Ako ga slučajno okupate tijekom dana, pripazite da dijete ne nosite vani tri sata nakon kupanja. Također, pobrinite se da dijete prije kupanja ne bude previše gladno jer će u tom slučaju plakati, a u slučaju da bude previše sito može povraćati. Dijete ćete, uobičajeno, nakon kupanja podojiti i potom ga staviti na spavanje.

Bebu temeljito obrišite
Posebno obratite pozornost na bore ispod brade, vrata i pazuha. Uši osušite štapićima, ali samo ušku, ne dirajte ušni kanal. Nježno ju izmasirajte, osobito lasište, odnosno glavicu. Podmažite bore na ušima, vratu i pod pazuhom s uljem za bebe. Potom bebu obucite i zavijte u deku, kako bi se lijepo ugrijala.

Nadamo se da smo vam predstavili praktične i korisne savjete koje majke inače otkrivaju tek nakon nekoliko kupanja. Ako i vi imate kojekakav praktičan savjet za kupanje bebe koji nismo spomenuli, a smatrate da će majkama dobro doći, povjerite nam ga u komentar na Facebooku.

Instagram

5€ Popusta

Naročite se na naše novičke in poleg uporabnih nasvetov in eksluzivnih ponudb prejmite tudi kupon za 5€ popusta ob prvem naročilu. Prijavi se in prihrani.

Kupon je unovčljiv ob nakupu nad 50€.

Da bo naš odnos zakonit in zgrajen na zaupanju vas prosimo, da nam dovolite spodnje možnosti obdelave podatkov. Obvestila o ugodnostih in nagradnih igrah Posredovanje vašega e-naslova Facebooku in Googlu Označi vse