Nemate artikala u svojoj košarici.

 

Kako poboljšati navike spavanja kod djece?

 

Kada ste se zadnji put dobro naspavali? Ako se ne možete sjetiti, neka vas utješi činjenica da niste jedini. Unatoč svim dobronamjernim savjetima koji diktiraju standarde o navikama spavanja, svako je dijete osoba za sebe, pri čemu je teško generalizirati. Ako je jedno dijete spremno spavati cijelu noć već nakon nekoliko mjeseci, drugo će to postići nakon par godina. Premda možete imati osjećaj da se nalazite u začaranom krugu, tražeći uzroke i potencijalna rješenja, dajte mu potrebno vrijeme.

 

Prepoznajte djetetove potrebe

Pritom nam uopće ne pomažu pritisci od strane prijatelja i poznanika koji nam govore da nije u redu ako dijete staro nekoliko mjeseci ne spava cijelu noć ili pak jede tijekom noći. Neki jedu manje tijekom dana, stoga nadoknađuju noću. Svakako nije smisleno odricati hranu bebi iz razloga što neki trendovi određuju kada je vrijeme za spavanje.

Istraživanja također upućuju na činjenicu da zastarjele metode, na primjer pustiti bebu da plače do iznemoglosti, mogu uzrokovati trajne psihološke posljedice. Naime, daje im osjećaj da ih nitko ne želi slušati, a prestanu plakati jer se nekako pomire s činjenicom da ih mama ne želi riješiti.

 

U svojoj sobici ili s roditeljima?

Poznate su polemike o tome kada je pravo vrijeme da dijete nauči spavati samo, u odvojenoj sobi i bez posebnog uspavljivanja. Neka djeca, pogotovo ona na adaptiranom mlijeku, spremna su već nakon prvog mjesecu, druga tek sa dvije godine. Važno je da odvajanje ne podrazumijeva tjeskobu, već veselje zbog uživanja u vlastitom krevetiću.

 

5 zlatnih pravila za bolji san:

 

  • Tijekom dana pokušajte animirati dijete do te mjere da će prilikom odlaska u krevet biti dovoljno umorno da će jedva čekati spavanje.
  • Pobrinite se da dijete ide u krevet sito i s čistom pelenom kako bi izdržalo više sati bez buđenja.
  • Uvedite večernju rutinu i vrijeme za spavanje te pritom budite disciplinirani.
  • Dječja soba mora biti čim više tamna, kako bih razlikovalo dan i noć. Ljeti su dani vrlo dugi i može se dogoditi da je vani još svjetlo, što ga može zbuniti.
  • Neka ga u krevetiću čeka igračka koja emitira smirujuće zvukove maternice ili uspavanke koje će ga uljuljati u san, odnosno upozoriti da je vrijeme za spavanje. Medo Doodoo, na primjer, zaustavlja plač čim ga čuje. Sadrži skrivenu zvučnu jedinicu s izuzetno osjetljivim automatskim senzorom koji percipira djetetov plač i na nekoliko metara udaljenosti. Čim percipira plač započinje emitirati zvuk maternice koji ga smiruje kao nekada, kada je još bilo u majčinoj utrobi. Dragi roditelji, mirno ćete spavati dok ne dođe vrijeme za hranjenje. Više o Doodoo-u i njegovom djelovanju možete pročitati ovdje.

Instagram

5€ Popusta

Naročite se na naše novičke in poleg uporabnih nasvetov in eksluzivnih ponudb prejmite tudi kupon za 5€ popusta ob prvem naročilu. Prijavi se in prihrani.

Kupon je unovčljiv ob nakupu nad 50€.

Da bo naš odnos zakonit in zgrajen na zaupanju vas prosimo, da nam dovolite spodnje možnosti obdelave podatkov. Obvestila o ugodnostih in nagradnih igrah Posredovanje vašega e-naslova Facebooku in Googlu Označi vse